Op veler verzoek een pagina over de geboorte van de pup.
Voor deze pagina heb ik foto's gebruikt van Ashley en Janices en Kimberly
tijdens de bevalling .

De echo maken...

Op het scherm is te zien of het teefje drachtig is !

 

Het wachten is op de eerste pup, tijdens de eerste weeën kan
het teefje gewoon een slaapje doen.

Hier ziet u de pup van Kimberly geboren worden in stuitligging !

Kimberly haalt de pup uit de vlies

Even helpen met het doorbijten van de navelstreng, zo wordt hij niet
te kort afgebeten.

Belle kijkt toe of het allemaal wel goed gaat :-)
De teefjes zijn gewoon samen bij een bevalling, door het goede contact met
elkaar hebben zij een beetje steun :-)

 

Ashley, de moeder van Kimberly, helpt bij het schoonlikken
van de pup !

 

Hier een pup van Ashley , zij bijt de navelstreng door.

 

Als de moederhond wat wild doet kan u de pup vasthouden
en met de andere hand de navelstreng bij het buikje afschermen, zo
voorkomt u dat hij te kort wordt afgebeten.

Dan zuigt u het bekje uit met de slijmzuiger.

 

Eventueel nog wat wrijven voor vruchtwater uit de longetjes te verwijderen.

 

Ik geef de pups direct na de geboorte een druppeltje nutridrops.

 

De pup zoekt direct de tepel van haar moeder.

 

Dit drinken bevordert de weeën , het doet de baarmoeder samentrekken
zodat de volgende pup geboren kan worden.
 

Ook tussen de geboortes van de pups kan moederhond
gerust even slapen.

 

Als alles achter de rug is heerlijk in een schone werpkist en rust is
dan het belangrijkste wat er is voor de moederhond.
Dus......géén visite !!!

 

Als een pup niet goed drinkt even helpen met een flesje.

 

En och.....wat is er nu niet mooier ????

 

Belangrijk is dat u het gewicht van de pup goed bijhoudt, is de pup rustig en komt hij goed
aan hoeft u niet te helpen, maar als de pup onrustig is en moederhond geeft niet
aan dat er iets verkeerd is met de pup heeft hij gewoon honger en wordt wellicht
weggeduwd door zijn broertjes en zusjes en komt dan voeding tekort.

Spat puppycare heeft Esbilac ( puppymelk ) en drinkflesjes ( ik gebruik een kittenspeen met pipet)
en de materialen die u nodig heeft voor de geboorte !

De dracht

De draagtijd van honden varieert van 57-72 dagen, met een gemiddelde van 62 dagen. De hele drachtigheidsperiode speelt zich af vrijwel zonder uitwendig waarneembare verschijnselen. Behalve dat natuurlijk de baarmoeder in omvang toeneemt, is er, ook al is de dracht nog lang niet ten einde, met een zekere regelmaat elektrische activiteit van de baarmoederwand te meten. Deze gaat gepaard met samentrekking van de baarmoeder in zijn geheel. Het zijn echter geen weeën die uitdrijving van de vrucht beogen. Hormonaal gebeurt er tijdens de dracht en ter inleiding van de geboorte ook het een en ander.

  • Progesteron is van belang voor het in stand houden van de dracht
  • Prolactine zorgt voor het op gang komen van de melkgifte.
  • Cortisol is vlak voor de geboorte vooral bij de vruchten in hoge concentratie aanwezig en speelt een belangrijke rol bij de geboorte.
  • Oxytocine doet de baarmoeder samentrekken en zorgt ervoor dat de melkproductie op gang komt

De voortplantingsprocessen worden via het endocriene stelsel gereguleerd. Tot dat endocriene stelsel behoren een aantal endocriene organen, zoals de hypothalamus, hypofyse, ovaria, testikels, bijnieren, en placenta. Het endocriene stelsel werkt echter niet zelfstandig, want het is wat zijn activiteiten betreft volledig afhankelijk van het centrale zenuwstelsel, vooral een specifiek onderdeel daarvan, de hypothalamus.

De versmelting van eicel en zaadcel vindt plaats in de eileider; 5-7 dagen later daalt de bevruchte eicel af in de baarmoeder, waar de innesteling van het embryo pas na 17-21 dagen plaats vindt. De vruchten zijn over beide baarmoederhoornen gelijk verdeeld. De vruchtblazen zijn vanaf 26 dagen duidelijk in de buik te voelen of met echografie zichtbaar te maken. Op een röntgenfoto zijn de puppies pas vanaf 45 dagen waarneembaar.

Vanaf de vijfde week dient het rantsoen opgevoerd te worden tot 150% van de normale dosering aan het einde van de dracht. Na de bevalling wordt de voederbehoefte veel groter, soms wel tot 300% van de normale dosis. De verhoogde voeding dient goed verdeeld te worden over meerdere porties per dag.

Tussen de 55-58 dagen spreken we van vroeggeboorten. De levensvatbaarheid ontstaat rond de 59e dag. Hoe groter de worp hoe korter de draagtijd, hoe kleiner de worp hoe langer de draagtijd. Bij drie pups of minder is echter de kans op puppysterfte na 67 dagen dracht vergroot; dan is over het algemeen een keizersnee de aangewezen oplossing.

Bij vier pups of meer geldt dit pas op 70e dag. Deze normen gelden natuurlijk alleen maar indien de teef geen symptomen van een naderende bevalling vertoont. Ongeveer 20 uur voor de bevalling daalt de temperatuur een halve tot anderhalve graad en het dier gaat zich voorbereiden op de geboorte. De teef zal weinig eten, soms zelfs braken, en zich vaak ontlasten en urineren; ze is onrustig en maakt graafbewegingen in het nest. Het is trouwens verstandig de teef al enkele weken voor de bevalling aan de werpruimte te laten wennen, waardoor ze tijdens het werpen rustig zal zijn.

 

De geboorte

Tijdens de ontsluitingsfase verliest de teef kleine beetjes vocht met soms wat bloed. De baarmoedermond wordt ontsloten. Deze fase duurt gemiddeld 12 uur, maar kan ook korter zijn.

Teven die voor de eerste keer werpen, worden vaak tijdens de uitdrijving van de eerste pup nerveus. Ze weten niet precies wat ze moeten doen en de hulp van de eigenaar is in dit geval noodzakelijk. Bij de geboorte van de eerste pup moet vaak 15 tot 45 minuten geperst worden voordat de pup geboren wordt.
De meeste pups worden in kopligging geboren, maar ook stuitligging is heel normaal bij de hond. De periode die verstrijkt tussen de geboorte van de verschillende pups is ongeveer 45 minuten. Maar wordt langer als de teef vermoeid raakt. Het komt echter ook voor dat de teef een uur of twee uur rust neemt en daarna weer verder gaat met werpen.
De placenta’s worden meestal direct met de pups afgedreven, waarna de teef de navelstreng doorbijt en de placenta opeet. Indien de teef de navelstreng zelf niet doorbijt, moet men de navelstreng enkele centimeters van de buik af met een schone draad afbinden. En de navelstreng met een schone schaar doorknippen.

Bij elke pup die geboren wordt zal de teef de pup uitvoerig likken. Hiermee wordt gelijk de ademhaling gestimuleerd.

  

De Keizersnede

Indien er geen weeën aanwezig zijn, zullen we via de buikwand moeten voelen of er nog pups in de baarmoeder aanwezig zijn. Indien er nog pups aanwezig zijn, dan kan 0.1 ml per 15 kg lichaamsgewicht oxytocine worden ingespoten (opwekken weeën). Indien er na 45 minuten nog geen reactie is, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

Als er wel duidelijk persweeën aanwezig zijn, en er na 30 minuten nog geen pup geboren is, kunt u overgaan tot vaginaal toucheren. U desinfecteert de vulva en uw handen goed. Indien u in de vagina een pup voelt zitten, kunt u de persweeën versterken door de bovenzijde van de vaginawand te masseren. Eventueel kunt u ook de teef aan de voorzijde omhoog houden. Voelt u niets in de vagina, dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

Bij ons gebeuren de keizersneden altijd onder locale verdoving omdat dit een groot aantal voordelen heeft

  • De pups zijn direct "wakker" als ze geboren worden
  • De teef is direct wakker na de keizersnede en gaat zo gemakkelijker haar pups herkennen
  • Er is geen enkel risico om in de "verdoving" te blijven.
  • De teef kan direct mee naar huis om haar pups te zogen.

Problemen na de geboorte

Normale uitvloei

De eerste week zal de uitvloeiing bij de teef groen zijn. In de tweede week wordt deze geleidelijk rood. Na ongeveer twee weken wordt de uitvloeiing lichter van kleur, en na ongeveer drie weken moet de uitvloeiing voorbij zijn. Er kan dan nog wel eens een dun sliertje uitvloeiing uit de vulva komen.

Abnormaal verloop en nazorg

  • Door ondeskundig oxytocine (weeën opwekkend middel) gebruik bestaat de mogelijkheid dat er een scheur in de baarmoeder ontstaat.
  • Door onvoorzichtig vaginaal toucheren bestaat de mogelijkheid van beschadiging van de vagina.
  • Baarmoederontsteking komt regelmatig voor na een bevalling. Zeker als de hygiëne tijdens de bevalling niet optimaal was.
  • Door achtergebleven placenta’s of pups kan ook een baarmoederontsteking ontstaan.
  • Een ander vaak voorkomend probleem is de melkklierontsteking. Het is zeer belangrijk om de pups niet van de besmette melk te laten drinken en ze eventueel 24 uur geheel van de moeder te scheiden en de dierenarts te raadplegen.
  • Wat bij grote nesten nogal eens wordt waargenomen is dat de teef te veel placenta’s heeft opgegeten. Hierdoor raakt het maagdarmkanaal van de hond ontregeld en daardoor loopt de melkgift terug.
  • Als de melkproductie bij de teef nihil is, kan men proberen 3 tot 5 maal daags gedurende de eerste 36 uur na de geboorte oxyocine injecties te geven en de hond eiwitrijke voeding geven.
  • Produceert de teef teveel melk, wat nogal eens gezien wordt bij het spenen van de pups, dan kan men kamferspiritus op de melkklieren aanbrengen (2 tot 3 maal daags).

Het is beter de teef preventief 1 a 2 dagen voor het spenen te laten vasten.
Een probleem dat gezien wordt bij teven die in verhouding onvoldoende voeding opnemen en een hoge melkproductie hebben, is eclampsie. Dit wordt meestal gezien in de tweede of derde week na werpen, omdat dan de pups het meeste drinken. De teef gaat rillen en kan trillende bewegingen maken en/of een waggelende gang hebben en de temperatuur kan hoog oplopen, tot zelfs 42 graden Celsius. De oorzaak van deze verschijnselen is een calcium tekort; dit dient zo spoedig mogelijk door u dierenarts te worden aangevuld.
Het is belangrijk dat u in dit geval de pups ook direct gaat bijvoeren. Hiervoor zijn kunstmelkproducten in de handel. Tevenmelk is veel geconcentreerder dan koemelk. Koemelk is ook anders van samenstelling en daarom geen goede vervanging voor de tevenmelk. Tevenmelk is bijvoorbeeld vetter en eiwitrijker.

Gewoonlijk kunnen de pups onder normale condities gedurende de eerste drie tot vier weken genoeg melk drinken bij de teef zodat bijvoederen niet nodig is. De geboortegewichten van de pups verdubbelen in ongeveer een week, verdriedubbelen in twee weken en na drie weken hebben ze het viervoudige van het geboortegewicht.

Vanaf vier weken moet men gaan bijvoeren zodat de pups geleidelijk kunnen wennen aan een andere samenstelling van het voer.

 

Spat Puppycare

 

 

 

Copyright  © 2002 - 2007